Nuorille ilmainen ehkäisy Naantalissa

VALTUUSTOALOITE NUORTEN ILMAISESTA EHKÄISYSTÄ

Naantalissa tehdään 15–24-vuotiaiden naisten raskaudenkeskeytyksiä enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Tämän osoittaa Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen seurantatiedot vuosilta 2005–2013. Kun valtakunnallinen keskiarvo oli yhdeksän vuoden ajalta 15 aborttia 1 000 naista kohden, Naantalissa se on 16 / 1 000. Tämä luku vaihtelee luonnollisesti vuosittain, ero oli suurimmillaan vuonna 2012, jolloin Naantalissa tehtiin 19 raskaudenkeskeytystä per 1 000 naista keskimääräisen valtakunnallisen luvun ollessa 14.

STM ja THL ovat esittäneet jo vuosia, että kuntien pitäisi tarjota nuorille ilmainen ehkäisy. Toistaiseksi näin tekee vain muutama kunta Suomessa. Forssa on yksi niistä kunnista, joissa nuoret saavat ehkäisyn ilmaiseksi. Ilmaista ehkäisyä alettiin tarjota Forssassa alle 20-vuotiaille nuorille naisille ja tytöille neljä vuotta sitten ja näin toimiessaan kaupunki on säästänyt vähentyneiden aborttien myötä. Tämän seurauksena Forssassa raskauden keskeytysten kokonaismäärä on vähentynyt radikaalisti (Yle 25.2.2015).

Tein tilannekatsauksen Naantalin osalta ja tällä hetkellä kuntamme tarjoaa yhdeksän kuukautta ilmaista ehkäisyä. Suunta on oikea. Vihreiden ryhmä esittää kuitenkin, että Naantalissa tehdään selvitys vastaavanlaisen palvelun käynnistämiseksi. Hyvänä esimerkkinä toimii Forssan malli. Tämä tarkoittaa siis, että alle 20-vuotiaat saisivat tulevaisuudessa ehkäisyn ilmaiseksi. Tietoa tarvitaan siitä, mitkä ovat kustannukset ja vastaavasti vuosittaiset säästöt, joita vähentyvät raskaudenkeskeytykset toivottavasti tuovat.

Paitsi että kyse on taloudellisista säästöistä kunnan raha kirstuun, kuten Forssan tapaus kiistatta osoittaa, kyse on myös henkisistä säästöistä. Raskauden keskeytys on nuorelle raskas henkinen taakka, joka voi vaikuttaa läpi elämän. Ilmainen ehkäisy on suoraan yhteydessä suuren henkisen taakan poistamiseen.

Toivotaan siis Naantaliin mieluummin turvallisesti seksiä harrastavia nuoria kuin abortteja tai teiniäitejä.

Naantalissa 27.4.2015

Leena Haanpää
Jarkko Kanerva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: