Saaristomatkailua on kehitettävä

Lounais-Suomen saaristoalue ja Saaristomeri on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen matkailun kohdealue, joka toistaiseksi on vielä liian vähän tunnettu ja arvostettu. Sen yli 17 000 saarta muodostavat elämyksellisen luontokokonaisuuden, jonka vaihteleviin pinnanmuotoihin kuuluvat kallioperän suoraviivaiset murroslinjat korkeine jyrkänteineen ja syvänteineen, jääkausien hiomat silokalliot, karut kallioluodot ja suojaisten laaksojen lehdot. Kun monimuotoiseen luontoon yhdistyy Suomen oloissa erityisen suotuisa ilmasto, ovat matkailun kehittämisedellytykset hyvät.

Matkailua kehitettäessä on luonnon haavoittuvuus kuitenkin otettava huomioon. Alueelle sopii siksi erityisen hyvin esimerkiksi voimakkaasti suosiotaan kasvattava pyörämatkailu, joka ei rasita luontoa eikä aiheuta käytännössä mitään kuluja kohdealueelle. Se työllistää paikallista työvoimaa tai yrittäjiä ja jättää hitaasti edetessään jopa automatkailua enemmän rahaa kohdealueelle. Leirintäalueita ja muita majoituspaikkoja ja uimarantoja tosin saisi olla enemmän. Kattava tieto kokonaisuudesta on hankalasti löydettävissä. Kehittämismahdollisuuksia voisi löytyä myös melonnan, veneilyn ja kalastuksen parista. Kevään, kesän ja syksyn matkailukauden pituus voisi luonnon puolesta olla jopa lähes puoli vuotta ja kehittämismahdollisuuksia on talvimatkailussakin.

Saariston alueella on runsaasti myös hyviä kulttuurikohteita. Kovasti suosiotaan kasvattaneet Saariston Rengastie ja Pieni Rengastie kaipaisivat kuitenkin kohentamista. Suhteellisin pienin panostuksin niiden käyttöarvoa ja turvallisuutta voitaisiin merkittävästi parantaa. Samalla lisättäisiin alueen pienyritysten toimeentulomahdollisuuksia.

Suomi on Lonely Planet julkaisuyhtiön toimesta valittu yhdeksi vuoden 2017 keskeiseksi matkailukohteeksi. Tätä tilaisuutta ei pidä jättää käyttämättä. Saaristomatkailun kehittämisessä ja erityisesti sen markkinoinnissa tarvitaan kaikkien saaristokuntien, Turun kaupungin ja Ahvenanmaan sekä alueen yrittäjien yhteistyötä. Naantalin tulisi keskeisenä yli 1 000 saaren saaristokuntana lähteä aktiivisesti toimimaan tässä asiassa. Lounais-Suomessa on ainutlaatuinen saaristo ja Suomen vanhimmat ja hienoimmat kulttuurikohteet! Yhteistyöllä olisi mahdollista nostaa Lounais-Suomi Lapin ja Järvi-Suomen rinnalle monipuolisena matkailukohteena tai vaikkapa tulevana Unescon maailmanperintökohteena – miksi ei?

Naantalissa 14.11.2016

Jarkko Kanerva
ja kuusi muuta valtuutettua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: