Naantalin vihreiden vaaliohjelma 2008

Suojelemme ympäristöä

Ympäristönsuojelu on myös ihmisten suojelua. Tuleville sukupolville on jätettävä nykyistä parempi maailma. Tämä taataan ainoastaan kestävillä valinnoilla.

Vastuu Saaristomerestä on jokaisen saaristonaantalilaisen yhteinen. Itämeri voi todella huonosti, mutta se voidaan pelastaa ratkaisuilla, jotka tukevat rantojen- ja maisemansuojelua, sekä vastuullisella kaavoituksella ja rakentamisella. Arkiset valinnat jätteen ja päästöjen vähentämiseksi ovat avainasemassa Itämeren pelastamiseksi. Luonnontilaista rantaviivaa on suojeltava rakentamiselta.

Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin haaste, johon on vastattava myös kuntatasolla. Vastuullinen energiapolitiikka tarkoittaa panostamista uusiutuviin energialähteisiin, kuten aurinko- ja tuulivoimaan. Naantalin oma energiayhtiö on syytä säilyttää, jotta voimme sen kautta vaikuttaa kehitykseen kohti vähäpäästöistä Suomea.

Kaupungin on suosittava hankinnoissaan yrityksiä, jotka kantavat ympäristövastuunsa globaalilla tasolla.

Investoimme ihmiseen

Hyvä elämä on yhteinen oikeus. Laadukkaat julkiset palvelut saavat maksaa. Laajenevassa Naantalissa on tärkeää taata lähipalveluiden säilyminen jokaisen asukkaan saatavilla. Kaupungin tehtävä on huolehtia koko uudesta alueesta turvaamalla toimivat peruspalvelut.

Myös kulttuuri on ymmärrettävä osana peruspalveluita: Kaupungin on pystyttävä tarjoamaan toimivat ja riittävät tilat taide- ja kulttuuritoiminnalle. Harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa on tuettava kaikin tavoin, sillä ihmisten elämänlaadun kohottaminen on kestävä ratkaisu.

Puolustamme pieniä

Luonnon ja eläinten eettinen kohtelu on Vihreiden perusarvo. Kasvit ja eläimet eivät osaa puolustaa itseään, vaan ihmisen on pidettävä niistä huolta.

Lasten ja nuorten hyvinvointiin on keskityttävä entistä enemmän. Ennaltaehkäisevä, riittävän ajoissa aloitettu, mielenterveystyö on tänä päivänä kriittisen tärkeää. Kouluihin on saatava riittävästi psykologeja ja kuraattoreita kaikille asteille.

Yhtäkään ihmisryhmää ei pidä unohtaa. Vanhukset, vammaiset, sairastavat, lapset, nuoret, aikuiset, miehet ja naiset ovat kaikki erityisryhmiä, joita on kuunneltava. Jokainen on jossain elämäntilanteessa pieni ja tarvitsee tukea!

Suosimme joukko- ja kevyttä liikennettä

Ilmastonmuutoksen torjunnassa päästöjen puolittaminen edellyttää vahvaa sitoutumista joukkoliikenteeseen. Naantalin ja Turun välinen työmatkaliikenne on todellinen ympärintöongelma painottuessaan yksityisautoiluun. Joukkoliikennettä tulee kehittää houkuttelevammaksi, nopeammaksi ja käyttäjille halvemmaksi koko Saaristo-Naantalissa. Turvallisia ja sujuvia kevyenliikenteen väyliä tarvitaan koko kunnan alueella.

Pidämme kaupungin elossa

Uudessa kuntakokonaisuudessa on välttämätöntä nähdä koko palveluverkosto kokonaisuutena. Lähipalveluiden ja työpaikkojen turvaaminen koko Naantalin alueella edellyttää kestäviä ratkaisuja.

Kaavoitustyö on entistä haastellisempien tehtävien edessä. Laajaa kuntaa on tarkasteltava kokonaisuutena, jossa eri toimintojen on mahduttava kestävästi toistensa rinnnalle. Irrallisten tilkkujen sijaan kaavoituksessa, rakentamisessa ja kehittämisessä on pystyttävä katsomaan kokonaisuutta, jossa jokainen osa vaikuttaa toisiinsa. Asuinalueiden suunnittelussa on alkuvaiheesta lähtien toteutettava turvallisuuteen, viihtyvyyteen, toimivuuteen ja kestävyyteen tähtääviä ratkaisuja. Asuinrakentaminen ja teollisuus eivät sovi toistensa välittömään läheisyyteen. Rantoja on säästettävä rakentamiselta.

Keskustan kehitystyössä on taattava palveluiden saavutettavuus kaikille asukasryhmille. Elinvoimainen ja toimiva keskusta on Naantalin etu ja myös matkailuvaltti. Vanha kaupunki on rauhoitettava tarpeettomalta liikenteeltä ainakin kesäajaksi.

Saaristo-Naantalin ainutlaatuisuudelle rakentuu elinvoimainen matkailu- ja muu elinkeinoelämä.

Näemme erilaisuuden rikkautena

Neljän erilaisen kunnan yhdistyessä uudeksi Naantaliksi ollaan uusien haasteiden edessä. Erilaisten identiteettien ymmärtäminen on tie uuteen toimivaan ja keskustelevaan yhteistyöhön.

Ihmisten on voitava vapaasti valita elintapansa myös uudessa kunnassa. Ydinperhe ei ole ainoa toimiva perheen muoto, vaan jokaisen on voitava tehdä yksilöllisiä valintoja.

Yrittämisen ja uskaltamisen henkeä on vahvistettava, mutta samalla muutettava työelämän pelisääntöjä siten, että ihmisellä on enemmän aikaa hyvään elämään. Lasten kotihoidon on oltava todellinen vaihtoehto.

Kaikille on taattava yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet uudessa kunnassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: